Çocuklarda Rezilyans

Aslı Azakoğlu

Anahtar Kelimeler: esneklik, uyum sağlama, mücadele gücü

Amaç:

Çocuklarda rezilyansı arttırmak için ebeveyn olarak neler yapmalıyız. Aile hekimleri olarak bize danışan aileler ve eğitimcilerimize neler önerebiliriz?

Gereç ve Yöntem:

Kaynak kitaplar incelendi ve derleme yapılarak bir sözlü sunum hazırlandı. Dr. Şirin Seçkin ve Dr. Alper Hasanoğlu ''Çocukta Rezilyans
Esneklik ve Toparlanabilme Becerisi '' , Ayşe Bilge Selçuk '' İnsan Her Koşulda'' ,Müjdat Ataman ''Açılın Ben Öğretmenim ''ve '' Ağlamıyorum Gözüme Eğitim Kaçtı '',Dr. Ken Robinson ' 'Yaratıcı Öğrenciler '' ve '' Siz ,Çocuğunuz ve Okul ''.

Bulgular:

Geçmişte kötü deneyimler yaşamış olanlardan bazılarının ayakta kaldığını, bazılarının ise yıkıldığını gözlemliyoruz. İntihar vakalarının artması, antidepresan kullanımının olmazsa olmaz olması bunun bir kanıtıdır. Zorluklar karşısında ayakta kalanlara dayanıklı diyoruz. Acaba neden bazı insanlar diğerlerinden daha dayanıklı? Hangi kişilik özellikleri dayanıklı olmamızı sağlar? Cesaret, kararlılık, iyimserlik, özgüven, dayanışma gibi özellikler aklımıza ilk gelenler. ’Esneyen bambu direnen meşeden daha güçlüdür.” Bir Japon atasözünde de olduğu gibi esneklik becerilerini geliştirmek , çocuklarımızda toparlanabilmeyi ,uyum sağlamayı geliştirmek , hayata bir adım önde başlamalarına yardımcı olur.

Sonuç:

Toplumun geneline ve danışan hastalarımıza baktığımızda bazılarının anti-depresanlar la ayakta kaldığını bazılarının ise hayata gülümseyerek bakabildiğini görüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir ? Rezilyant olmak için , çocuklarda rezilyansı arttırmak için neler yapabiliriz, onlara nasıl örnek olabiliriz ? Hayata karşı esneyen bir bambu gibi olmak için nasıl yaşamak gerekir. Rezilyans; Olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve travmayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek başa çıkma ve gelişme kapasitesidir. Hem ruhsal, hemde fiziksel esneklik ve dayanıklılıktır. Günümüzde çocuklar maalesef hiçbir sorunla kendisi başa çıkmak zorunda kalmıyor. İş güç derken ebeveynler de yeteri kadar çocuklarla kaliteli zaman geçiremiyor. Oysa hayatı tanımak için sokağa çıkmak ve karşılarına çıkan sorunları çözmeyi öğrenmek gerekiyor. Mücadele çocuğu geleceğe hazırlayandır. Şehri gezmek, toplu taşımaya binmek, pazara gidip pazarlık yapmak, her kesimden insanla ilişki kurmayı öğrenmek, dinamiklerini bilmediği farklı çevrelere ve durumlara ayak uydurmayı öğrenmek esneklik becerisini geliştirendir.

#63