Kilo Veremiyorum, Obezite Sorunsalı

Funda Gökgöz Durmaz

Anahtar Kelimeler: obezite, beslenme, egzersiz, aile hekimliği

Giriş:

Obezite, dünyada prevalansı giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Yaşam kalitesinin bozulmasına ve erken ölümlere neden olmaktadır. Tedavide amaç morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve hedeflenen kiloya ulaşıldığında kilonun korunmasıdır. Obezitede kullanılan yöntemler diyet tedavisi, egzersiz, bilişsel davranışçı tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak beş grupta toplanır.

Olgu:

51 yaşındaki bayan hasta kilo verememe şikayeti ile obezite polikliniğine başvurdu. İlkokul mezunu, evli ve ev hanımıydı. Boy:153cm, kilo:110kg, BMI:46.9, bel çevresi:116cm, kalça çevresi:138cm, bel/kalça oranı:0.84 idi. Yaklaşık dört yıldır astım tanısıyla inhaler tedavi almaktaydı. Doğuştan tek böbrekli olduğunu ve bronşiektazi nedeniyle sol akciğerinin bir bölümünün alındığını belirtti. Zayıflamak için herhangi bir gıda takviyesi kullanmıyordu ve bilinen bir besin allerjisi yoktu. Yaklaşık bir aydır günde bir saat normal tempoda yürüyüş yapmaya başlamış. Geceleri horladığı için eşinin rahatsız olduğunu ve gündüzleri sık sık uykulu olduğunu belirtti. Daha önce herhangi bir psikiyatrik rahatsızlık nedeniyle tedavi almamış fakat kilolu olduğu için kendini mutsuz hissettiğini ifade etti. Sigara veya alkol kullanımı yoktu.Daha önce diyetisyen yardımı ile yaklaşık onbeş kilo vermiş fakat pandemi nedeniyle ev dışı aktivitelerinin azalması ve beslenme düzeninin bozulması nedeniyle verdiği kiloları geri almış. Kardeşlerinin de obez olduğunu ayrıca diyabet tanısıyla ilaç kullandıklarını, babasının kalp krizi, annesinin meme kanseri nedeniyle vefat ettiğini belirtti. Fizik muayenede tansiyonu:148/82mm/Hg, nabız:81/dk, solda akciğer sesleri alınmıyor, sağda solunum sesleri doğal, ral,ronküs yoktu. Diğer sistem muayeneleri doğaldı. Hastanın laboratuar incelemesinde Hb:12.6, total kolesterol: 217, LDL:147, açlık kan şekeri: 95, insülin: 18.5, Homa IR:4,33 hesaplandı hastaya metformin reçetelendi. Tıbbi beslenme tedavisi için diyetisyenle, BMI 40'ın üzerine olduğu için genel cerrahi ve depresif semptomları için psikiyatri bölümüyle konsulte edildi. Hedeflenen kilo belirlenip iki hafta sonra kontrole çağırıldı.

Sonuç:

Bir çok uzmanlık dalını ilgilendiren kronik ve tekrarlayan bir durum olan obezite kontrol girişimleri, multidisipliner yönetilmeli, kişiye özel, bütüncül şekilde ve sürdürülebilir olarak planlanmalıdır.

#128