19. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi ikinci gününe WONCA Avrupa Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan’ın başkanlığında, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap’ın “Covid-19'a genel bakış” başlıklı konferansı ile başladı. Oldukça verimli geçen konferansın ardından, “Covid'in hissettirdikleri” başlıklı panelde hastalığın farklı bir yönüne odaklanarak hasta ve hasta yakını olmanın getirdikleri hakkında duygusal paylaşımlar gerçekleştirildi. Daha sonra gelen “Aile Hekimliğinde pandemi yönetimi ve hasta takibi” başlıklı panel sırasında Amerika’da meydana gelen bir internet sunucu arızası nedeniyle sunuma katılma sorunu yaşansa da, konuşmacılar panele katılarak sunumun sorunsuz olarak tamamlanmasını ve kaydedilerek daha sonra katılımcılar için tekrar izlenebilecek hale gelmesini sağladılar. Öğle saatlerinde Pfizer’in katkılarıyla sunulan “Erişkin pnömokok aşılamasının önemi” başlıklı uydu sempozyumda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç tarafından konu etraflıca ele alındı.

Öğleden sonra oturumları üç salonda sürdürüldü. Bu oturumlarda “Sağlık çalışanının sağlığı” konuşuldu, “Sağlıkta şiddet” her yönüyle tartışıldı ve “Salgın döneminde kırılgan hastalar” palyatif bakım, bakımevleri ve evde sağlık açısından ele alındı. Samsun ve Mardin İlk Sağlık Müdürlerinin katılımları ile “Covid'e bölgesel bakış” irdelendi. İkinci salonda ise Aile Hekimliği eğitim ve uygulama merkezlerinin gezileri yapıldı ve ASM, e-ASM ile, Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi klinikleri gezilerek bilgi ve deneyim paylaşımları sağlandı. İkinci salondaki oturumlar ise “Pandemi döneminde akıl ve ruh sağlığını korumak” hakkındaki konferans ile sona erdi. Gün boyunca sözel bildiriler kendilerine ayrılan salonda sunularak verimli tartışmalar yapılması sağlandı.

Günün en üzücü yanı, öğleden sonra İzmir’den gelen deprem haberi oldu. Oturumları yüreğimiz ağzımızda olarak izlerken, İzmir’de yaşayan katılımcılarımızın sağlıklı olmaları içimize su serpti. Konuşmacılarımız da kendilerini güvene aldıktan sonra sunumlarını gerçekleştirebildiler.

Gün akşam saatlerinde başlayan Vasco da Gama oturumları ile sona erdi. 3 saat süren oturumlarda genç Aile Hekimleri Covid pandemisi sırasında yaşadıkları tecrübeleri etraflıca tartışarak kongremize katkıda bulundular.

12 saat süren kongrenin ikinci günü saat 21:00 sıralarında sona ererken, sabah 9:00’da Prof. Dr. Mehmet Ungan’ın konferansı ile buluşmak üzere sözleşildi.

 

#ulusalaile #tahud30yaşında #ulusalaile2020

 

Resmi Twitter'da görüntüle Resmi Twitter'da görüntüle Resmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüle Resmi Twitter'da görüntüle 

Published on 30 Ekim 2020.