Ateş Yüksekliği Nedeniyle Başvuran Hastada Nadir Bir Durum; Başvuru Anında Akut İnme

Ramiz Yazıcı, Bensu Bulut, Dilek Atik

Anahtar Kelimeler: Covid-19, Akut iskemik SVO, Pnomoni, Status Epileptikus

Amaç:

Çin’in Hubei Eyletindeki bir şehir olan Wuhan’da 2019 sonunda görülen pnomoni vakalarının sebebi olan yeni bir koronavirüs, öncesinde önemli bir hayvan patojeni olarak bilinirdi. Önce bütün eyalete sonrasında ülke geneline yayılan virüs, hızla diğer ülkelerde görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2020 Şubat ayında 2019 koronavirüs hastalığı anlamına gelen COVID-19 hastalığı belirlendi (1). COVID-19 ile ilgili yapılan bir çalışmada hastalığın yüzde 81’i hafif (pnomoni hafif yada pnomoni yok), yüzde 14’ü şiddetli hastalık (hipoksi, görüntülemede yüzde 50’nin üzerinde olan tutulum vb.) ve yüzde 5 hastada kritik hastalık (solunum yetmezliği, şok vb.) olduğu sonucuna ulaşılmıştır (2). Yine aynı çalışma incelendiğinde ölüm oranı yüzde 2,3 olup kritik olmayan vakalar arasında ölüm bildirilmemiştir. Literatüre bakıldığında yüzde 50 ile öksürük, hastalığın en sık görülen semptomu olup bunu yüzde 43 ile ateş ve yüzde 36 ile miyalji takip etmektedir (3). Biz bu olguda ateş yüksekliği ile acil servisimize başvuran hastanın müşahede süreci ve yönetiminden bahsetmek istedik.

Gereç ve Yöntem:

Bulgular:

OLGU
Ateş yüksekliği ve halsizlik ile acil servisimize başvuran 79 yaşında erkek hasta; bilinen hipertansiyon ve 2 yıl önce geçirilmiş serebrovasküler hastalık (SVO) öyküsü mevcut olup düzenli olarak antihipertansif ilaç ve antikoagülan ilaç kullandığı öyküsünden anlaşılmıştır. Ateş yüksekliği aynı gün başladığı söylenen hastanın vital parametreleri şu şekilde idi; ateş 39 derece, nabız 130 atım/dakika, tansiyon 140/80 mmHg, oksijen satürasyonu yüzde 94, solunum sayısı 20/dakika. Elektrokardiyografisi incelendiğinde normal sinüs ritmi olduğu görüldü. Fizik muayenede hastanın genel durumu iyi, koopere oryante, inspeksiyonda cildi hafif terli, oskültasyonda kalpte ek ses ve üfürüm yok, akciğer sesleri kaba, her iki akciğer bazallerde ralleri mevcut, palpasyonda batın muayenesinde rebound ve defans yok şeklinde olup nörolojik muayenesinde hastanın geçirilmiş SVO’ya bağlı sekelinin olmadığı, ışık refleksi bilateral pozitif, kranial sinir muayenesi doğal, 4 uzuv hareketi doğal, lateralizan bulgu yok, ataksi yok değerlendirilmesi yapılmıştır. Hasta mevcut bulgular göz önüne alınarak müşahedeye alındı ve antipiretik tedavi ile COVID-19 için PCR testi planlandı. Hasta; halsizliği nedeniyle müşahedeye tekerlekli sandalye ile nakledilirken nöbet geçirmesi üzerine resüsitasyon odasına alındı. Jeneralize tonik klonik nöbet geçirdiği görülen hastaya Midazolam 5mg intranazal verilerek damar yolu açılması sırasında ilk tedaviye başlandı. Oksijen inhalasyon tedavisi 3lt/dk olarak verildi. Damar yolundan verilen benzodiazepinlerle nöbete müdahale edildi. Toplam nöbet geçirme süresi 30 dakikadan fazla olması, postiktal süresinin uzaması nedeniyle havayolu güvenliğini sağlamak, hipoksiyi önlemek için entübe edildi. Levetirasetam 1000mg intravenöz yükleme dozu ve parasetamol 1 gr intravasküler uygulandı. Yapılan görüntüleme tetkiklerinden beyin bilgisayarlı tomografisinde akut patoloji olmayıp beyin difüzyon manyetik rezonansta Sol sentrum semiovalede, beyaz cevherde 7x6 mm boyutunda T2 ağırlıklı görüntülerde hafif hiperintens olarak izlenen akut difüzyon kısıtlanması gösteren erken enfark ile uyumlu difüzyon kısıtlanması tespit edilmiştir (şekil 1). Akciğer bilgisayarlı tomografide bilateral plevral aralıkta en derin yerinde sağda 12 mm boyutunda ölçülen efüzyon, konsolidasyon ve buzlu cam alanları vardır (şekil 2). Hasta status epileptikus, akut iskemik SVO, COVID 19 tanıları ile ileri tetkik ve tedavi amacıyla COVID-19 yoğun bakım ünitesine yatışı yapıldı.

Sonuç:

Ateş yüksekliği ve halsizlik şikayeti ile acil servise başvuran olgumuzda, henüz başvuru sırasında olan akut iskemik SVO, COVID-19 olgularında seyrek görülmektedir. Hastaneye yatan COVID-19 ile ilişkili inme insidansı yüzde 0,4 ile 2,7 arasında bildirilmiştir (4). Akut iskemik SVO genellikle semptom başlamasından 1 ila 3 hafta sonrasında görülür, çok nadir olarak hastaneye yatışa sebep olan ilk semptom inmedir (5). COVID-19 şüphelenilen olgularda inme her zaman biz kliisyenlerin aklında bulunması gereken bir durumdur.

Kaynaklar:

1. World Health Organization. Director-General's remarks at the media briefing on 2019-nCoV on 11 February 2020. http://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-remarks-at-the-media-briefing-on-2019-ncov-on-11-february-2020 (Accessed on February 12, 2020).
2. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA 2020; 323:1239.
3. Stokes EK, Zambrano LD, Anderson KN, et al. Coronavirus Disease 2019 Case Surveillance - United States, January 22-May 30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020; 69:759.
4. Dogra S, Jain R, Cao M, et al. Hemorrhagic stroke and anticoagulation in COVID-19. J Stroke Cerebrovasc Dis 2020; 29:104984.
5. Yaghi S, Ishida K, Torres J, et al. SARS-CoV-2 and Stroke in a New York Healthcare System. Stroke 2020; 51:2002.

#125