Sağlıklı Bireylerde Serum Ürik Asit Seviyeleri ile Lipid Parametreleri ve Vücut Kitle İndeksi Arasındaki İlişki

Nurcan Akbaş Güneş

Anahtar Kelimeler: ürik asit, trigliserid, lipid parametreleri, vücut kitle indeksi

Amaç:

Son yıllarda, serum ürik asit düzeylerinin kardiyovasküler hastalıklarda bağımsız risk faktörü olarak kabul edilmesi tartışılmaktadır. Çalışmalarda serum ürik asid yüksekliğinin, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı, koroner arter hastalığı ve diyabet gibi komorbiditeler ile arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Asemptomatik hiperürisemi ise bir hastalık olarak kabul edilmese de predispozan faktör olarak değerlendirilmektedir. Tedavi edilmesinin gerekliliği ve komorbidite riskini azaltabileceği halen netliğe kavuşamamış kısımlardır. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı bireylerde serum ürik asit seviyeleri ile vücut kitle indexi (VKİ), LDL, HDL, trigliserid ve total kolesterol arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:

Aile hekimliği polikliniğine check-up yaptırmak amacıyla başvuran 126 (yüz yirmi altı) sağlıklı katılımcı çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların ürik asit, lipid parametreleri, VKİ ve diğer hematolojik parametreleri retrospektif olarak değerlendirildi. Katılımcıların ürik asit seviyeleri ile VKİ ve lipid profili arasındaki ilişki incelendi.

Bulgular:

Çalışmamızda yer alan katılımcıların yaş aralığı 46,98±12,86 idi. Katılımcıların % 28,6 (n=36)’ sı erkek, %71.4 (n=90)’ ü kadındı. Çalışmamızda VKİ ile serum ürik asit seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir (p=0.000, r=0,571). Serum ürik asit seviyeleri ile LDL, HDL ve total kolesterol arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki tespit edilmemiş, trigliserid seviyeleri ile serum ürik asit seviyeleri arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir (p=0.001).

Sonuç:

Yapılan çalışmalar hiperüriseminin dislipidemik hasta takibinde önemini ortaya koymaktadır. Bireylerde VKİ arttıkça ve trigliserid seviyesi yükseldikçe serum ürik asit seviyelerinin yükseldiğini yaptığımız bu çalışma ile tespit etmiş olduk. Asemptomatik hiperürisemi ile hiperlipidemi birlikteliği de bir kardiyovasküler risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Rutin taramalar sırasında serum ürik asid yüksekliğinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Kaynaklar:

1. Yip K, Cohen RE, Pillinger MH. Asymptomatic hyperuricemia: is it really asymptomatic? Current Opinion in Rheumatology. 2020;32(1):71-9.
2. Chalès G. How should we manage asymptomatic hyperuricemia? Joint Bone Spine. 2019;86(4):437-43.
3. Kuwabara M, Niwa K, Hisatome I, Nakagawa T, Roncal-Jimenez CA, Andres-Hernando A, et al. Asymptomatic hyperuricemia without comorbidities predicts cardiometabolic diseases: five-year Japanese cohort study. Hypertension. 2017;69(6):1036-44.

#32