Sağlık çalışanlarında osteoporoz farkındalığı

Seda Şi̇ri̇kçi̇ Keleş, Razi̇ye Şule Gümüştakim, Celal Kuş

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, farkındalık, sağlık çalışanları

Amaç:

Amaç: Bu çalışma; KSÜ Tıp Fakültesi’ndeki asistan doktor ve hemşirelerin osteoporoz bilgi düzeyi ve öz-etkililik algısını belirleyerek, bunların demografik özellikleri ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Gereç ve Yöntem: Bu uzmanlık tezi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan asistan doktor ve hemşirelerin osteoporoz farkındalık düzeylerini değerlendirmek amacıyla planlanmış kesitsel, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma 01.11.2019-01.12.2019 tarihleri arasında 1 ay boyunca yapılmıştır. Katılımcılar basit rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiştir.
Literatür taraması sonucu oluşturulmuş 9’u sosyodemografik özellikleri,14’ü yaşam alışkanlıklarını sorgulayan sorular, 15’i osteoporoz ile ilgili temel bilgi sorularını içeren 34 soruluk bir anket ile birlikte 24 soruluk osteoporoz bilgi testi ve 12 soruluk osteoporoz özetkililik /yeterlilik ölçeği katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından uygulanmıştır.

Verilerin değerlendirilmesinde ölçüm ile elde edilen değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu için Kolmogorov Smirnov testi uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler oran (%) ve frekans(n) ile ifade edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 22 paket programından yararlanılmıştır.

Bulgular:

Bulgular: Ortalama osteoporoz bilgi puanı ve osteoporoz bilgi testi puanları doktor grubunda hemşire grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Ortalama osteoporoz bilgi puanı eğitim alan grupta almayan gruba göre anlamlı şekilde yüksektir (p<0,001). Ortalama osteoporoz bilgi testi puanı erkek grubunda kadın grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksektir (p=0,017). Osteoporoz bilgi puanı her gün aktivite yapanlarda diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksektir (p=0,011) . Ortalama osteoporoz bilgi puanı ve osteoporoz bilgi testi puanı eğitim alan grupta almayan gruba göre anlamlı şekilde yüksektir (p<0,001).

Ortalama öz etkililik-yeterlik ölçeği puanı eğitim alan grupta almayan gruba göre anlamlı şekilde yüksektir (p=0,018). Her gün aktivite yapan grupta düzenli aktivite yapmayan gruba göre anlamlı şekilde yüksektir (p<0,001).

Sonuç:

Sonuç: Osteoporoz bilgisi doktorlarda hemşirelere göre anlamlı olarak artmıştır. Yaş arttıkça osteoporoz bilgisi artmıştır. Osteoporoz bilgisi erkelerde kadınlara oranla artmıştır . Daha önce osteoporoz eğitimi alanlarda osteoporoz bilgisi ve farkındalığı artmıştır. Her gün fiziksel aktivite yapanlarda osteoporoz bilgisi ve farkındalığı artmıştır.

Kaynaklar:

#57