Açık Kaynaklarda Yayınlanmış Giresun İli COVID-19 Vaka Sayıları Üzerinden, Sağlık Bakanlığı Durum Raporlarında Yer Alan Bölge Verilerinin Değerlendirilmesi

Ruşen Topalli

Anahtar Kelimeler: COVID-19 Giresun Vaka Sayısı Sağlık Bakanlığı

Amaç:

Sağlık Bakanlığı’nca her gün akşam saatlerinde “Turkuaz Tablo” olarak bilinen formatta o günün ve o güne kadarki durumun bir özetini oluşturan COVID-19 Türkiye verileri açıklanmaktadır. Aynı veriler biraz daha ayrıntılı olarak internet ortamında yer almaktadır. Giresun iline ait yerel basında yer alan verilerle, Bakanlıkça açıklanan durum raporlarındaki Doğu Karadeniz bölge verileri karşılaştırılarak Bakanlık verilerinin güvenilirliği sorunsalının çözümüne katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Giresun’da yerel basılı ve elektronik medya organlarında muhtelif zamanlarda “Turkuaz Tablo”nun yerel versiyonu yayınlanmaktadır. Bunlardan 6, 9 ve 12 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan tablolar ile Sağlık Bakanlığınca https://covid19.saglik.gov.tr/TR-68444/gunluk-rapor--daily-report.html adresinde yer alan Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi verileri karşılaştırılmıştır. Bölge nüfusunun yaklaşık %16,7’si Giresun ili tarafından oluşturulmaktadır. Giresun il verileri sıkça basında yer almasına rağmen bugüne kadar Bakanlık veya il müdürlüğü tarafından yalanlanmadığı için doğru kabul edilmiştir.

Bulgular:

6, 9 ve 12 Eylül tablolarında Giresun ili geneli toplam vaka sayısı sırasıyla 3366, 3606 ve 3816 olarak belirtilmiştir. O günlere ait yeni vaka sayıları ise, sırasıyla, 55, 70 ve 60’tır. 6 Eylül’den 12 Eylül’e geçen altı gün içerisinde saptanan yeni vaka sayısı 450 olarak hesaplanmıştır. Bakanlıkça açıklanan durum raporunda 6, 9 ve 12 Eylül günlerine ait Doğu Karadeniz bölgesi yeni vaka sayıları sırasıyla 34, 34 ve 27’dir. Verilerin kapsadığı saat farklılıkları olabilir diye düşünülerek, uç günler de dahil edilip 7 günlük olarak hesaplanmasına rağmen, Bakanlık raporundaki 6 – 12 Eylül arası toplam Doğu Karadeniz yeni vaka sayısı 248’dir.

Sonuç:

Belirtilen günlerde Giresun ilinde yeni saptanan COVID-19 vaka sayıları, Giresun ilinin de içinde bulunduğu Doğu Karadeniz bölgesinden fazla görülmektedir. Dinamikleri benzer olan bölge illerinde nüfusa göre vaka sayılarının Giresun ile benzer olduğu varsayıldığında, Giresun’da 450 yeni vaka görüldüğü bu 6 günlük dönemde Doğu Karadeniz bölgesinde 2694 yeni vaka görülmesi beklenirken Bakanlıkça açıklanan sayının 248 olması dikkat çekicidir.

Kaynaklar:

#11