Maternal gestasyonel diyabet ve erken çoçukluk çağı obezitesi: Retrospektif kohort çalışması

Cüneyt Ardiç, Kerem Uzun, Sabri Çolak, Görsel Salı, Teslime Aydemir, Gökhan Telatar

Anahtar Kelimeler: gestasyonel diyabet, çocukluk çağı obezitesi, çocukluk çağı risk faktörleri

Amaç:

Günümüzde çocukluk çağı obezitesi en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri haline gelmiştir. Gestasyonel diabetes mellitus'un çocukluk çağı aşırı kilo / obezitesi için bir risk faktörü olduğuna inanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı maternal gestasyonel diyabet (GDM) ile 1,2 ve 3 yaş çocukluk çağı obezitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir.

Gereç ve Yöntem:

Retrospektif kohort çalışmamıza Rize ili Aile Hekimliği Uygulamasında düzenli takipleri yapılan 237 GDM, 296 non-GDM anne ve çocukların analizi yapılmıştır. Maternal GDM tanısı için dünya sağlık örgütü (WHO) kriterleri kullanılmıştır. Gestasyonel diyabet ve cinsiyete göre alınan BMI’ye gore aşırı kilolu/obez çocuklar arasındaki ilişkiyi tanımlamak için çalışmamızda ayarlanmış lojistik regresyon modeli kullanılmıştır.

Bulgular:

Potansiyel karıştırıcı etkenler (annenin yaşı, annenin eğitim düzeyi, annenin sigara kullanma durumu, bebeğin cinsiyeti, anne BMI’si, gestasyonel kilo alımı ve çocuğun doğum kilosu) dışlandığında GDM’nin çocukluk çağı aşırı kilo/obezite üzerine olan etkisi 2 ve 3 yaşlarında sırasıyla 2,99 ; 95% CI (1,14 – 7,94) ve 7,77 ; 95 % CI (1,92 – 31,37) bulduk.

Sonuç:

Bu çalışma maternal GDM nin çocukluk çağı obezite riski üzerindeki erken dönemde dair kanıt sağlamıştır. Bu nedenle, bu yüksek riskli nüfus için uygun müdahale stratejilerine ihtiyaç vardır.

Kaynaklar:

#52