Tüp Bebek Kliniğine başvuran hastaların nedenleri ve prevalansı

Arzu Yurci

Anahtar Kelimeler: İnfertilite, nedenleri,prevalansı, tüp bebek

Amaç:

İnfertilite en az 12 ay süreyle düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamama durumudur. Bu durum hem erkekten hemde kadından kaynaklanabilir.İnfertilite çiftlerin yüzde 15 ‘ını etkilemektedir ve insidansı her geçen gün artmaktadır.Bu çalışmamızda Memorial Tüp Bebek Merkezimize başvuran hastaların İnfertilite nedenlerini ve prevalansını saptamaktır.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmamızda Ocak2017/Aralık2019 tarihleri arasında merkezimize başvuran 1650 hasta retrospektif olarak tarandı.Hastaların infertilite nedenleri araştırıldı .İnfertil çiftin bazal değerlendirilmesi için uterin kavite , fallopian tüpler, over fonksiyonu ve semen analizleri incelendi. Adetin 2-3 gün hormon profili yapıldı , TV USG ile değerlendirilmeleri yapıldı. Hastaların HSG ‘leri değerlendirildi. Spermiogramları kontrol edildi.

Bulgular:

Hastaların yaş ortalamaları 34,2(18-38 yaş arası)nda idi. 478 hastada (%29) ovulatuar nedenler,445 hastada (%27) erkek faktörü, 330 hastada (%20) tubal- peritoneal faktörler, 297 hastada (%18) açıklanamayan infertilite,99 hastada (%6) diğer nedenler olarak tespit ettik .Hastalar ilk başvurduklarında ayrıntılı anamnezleri ve fizik muayenelerine bakıldı. Hastaların bazal hormonlar seviyeleri ölçüldü.Ovulatuar bozuklukları olanların medikal tedavileri yapıldı. HSG testleri incelendi. HSG ile tubal parametrelerin yanında uterin kavitenin şekli ve boyutu değerlendirildi. Histeroskopi ile uterin anomaliler düzeltildi. Endometrial polipler , septum , sineşi, submukoz myom gibi rezeksiyon gerektiren durum mevcut ise rezeksiyonları yapıldı.Spermiogram testleri WHO kriterlerine göre değerlendirildi.Sperm parametrelerinin düzelmesi için operasyon gerekenler veya hormonal tedavi alması gerekenlerin tedavileri düzenlendi .

Sonuç:

İnfertilite nedenleri içinde en çok ovaryan faktorler görülmektedir . 2. Neden olarakta erkek faktörü oluşturmaktadır . Bunları tubal - peritoneal nedenler ve açıklanamayan infertilite takip etmekteydi. Hastaların başvurduklarında ayrıntılı anamnez ve muayene ile infertilite nedenleri doğru tespit edilirse , doğru tedavi yaklaşımları ile tedavi imkanları sağlayacaktır. IVF tedavisi bazı hasta grupları için ilk seçenek olabileceği gibi, bazı gruplar için en son seçenek olabilir .Bu grupların iyi ayırt edilebilmesi çok önemlidir, IVF tedavisi alması gereken hastaların direkt tedaviye başlaması uygun olacaktır.

Kaynaklar:

1.Mascarenhas, M.N.,et al.,National regional, and global trends in infertility prevalence since 1990:a systematic analysis of 227 helth surveys . PLOS medicine , 2012. 9(12):p.e1001356
2.World Health Organization, Laboratory Manual for the Examination of Human Semen and Sperm- Cervikal Mukus İnteraction , 4 th, Cambridge University press;1999

#4