Pandemi Sürecinde Evde Sağlık Hizmetleri

Özge Tuncer

Anahtar Kelimeler: Pandemi, Evde Sağlık, Kronik Hastalıklar

Amaç:

ESH; ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine, sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesidir. Ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Covid-19 enfeksiyonu pandemi olarak kabul edilmiştir. 17.03.2020 tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan hastalara evde sağlık hizmeti verilmiştir.

Gereç ve Yöntem:

SBÜ, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Birimine mart-nisan –mayıs ayları içinde gelen başvurular değerlendirilmiştir. Hasta ziyaret sayısı, başvuru nedenleri, yapılan hizmetler çalışma kapsamına alınmıştır

Bulgular:

Evde Sağlık Biriminde mart ayında 1086 hasta başvurusu mevcuttur.187 hasta başka branşa konsülte edilirken 197 hastaya ilaç raporu çıkarılmıştır. 99 hastaya malnütrisyon tanısı konarak beslenme ürünü başlanmıştır. 135 hastaya ise alt bezi rapor edilmiş, 114 kişiye de kan tahlili yapılmıştır. Daha önceden evde sağlık hizmeti almayıp genelge kapsamında 40 kişiye hizmet verilmiştir. Nisan ayı içinde başvurular pandemi nedeniyle artmış olup 1359 kişi ziyaret edilmiştir. Başvuruların 437 kişi (% 36) ilaç raporu için, 148 kişi alt bezi raporu için evde sağlık birimine başvurmuştur. 195 kişi başka kliniklere konsülte edilirken, 210 kişiye de kan tahlili yapılmıştır. 123 kişiye beslenme ürünü başlanmıştır. Genelge kapsamında 483 kişiye hizmet verilmiş olup üç ay içindeki en yüksek sayıdır. Mayıs ayı içinde, 1075 kişiye ziyaret gerçekleştirilmiştir. 442 kişi ilaç raporu için, 151 kişi alt bezi raporu için başvurmuştur. Malnütrisyon tespit edilip beslenme ürünü başlanan hasta sayısı ise 119 kişidir. Genelge kapsamında 162 kişiye ulaşılmıştır.

Sonuç:

ESH ekibi, kayıtlı hastaları ziyaret etmeden önce telefon yoluyla değerlendirme yapıp, COVID -19 enfeksiyonu bulguları( ateş, öksürük,nefes darlığı…) sorgulanmıştır. COVİD -19 enfeksiyonu düşündüğümüz hastalar alo 185 hattına yönlendirilmiştir. Başvurular değerlendirilip aciliyet durumuna göre randevu verilmiştir. Üç ay geriye dönük değerlendirildiğinde nisan ayında başvuruların çok arttığı bu başvurular içinde de kronik hastalığı olanlara hizmet verilmeye başlanmasından dolayı ilaç raporu talebinin arttığı tespit edilmiştir.

Kaynaklar:

#38