Polikliniğimize Başvuran ve Yatış Gerektirmeyen Hafif/Orta Şiddetli Üriner Sistem Enfeksiyonlarında İzole Edilen Mikroorganizmaların ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Araştırılması

Arzu Tarakçı

Anahtar Kelimeler: üriner sistem, enfeksiyon, mikroorganizma, direnç

Amaç:

Üriner sistem enfeksiyonları erişkinlerde sık görülen önemli bir sağlık sorunudur ve en sık rastlanan etkenler gram negatif basiller olup Escherichia coli ilk sırayı almaktadır. Üriner sistem enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmaların çoğunda tedavide kullanılan antimikrobiyal ajanlara artan oranda direnç geliştiği görülmektedir. Bu çalışmada, polikliniğimizde takip edilen yatış gerektirmeyen hafif/orta şiddetli üriner sistem enfeksiyonlarında izole edilen mikroorganizmaların dağılımı ve antibiyotik duyarlılık oranlarının araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmaya 01.06.2019-31.12.2019 tarihleri arasına polikliniğimize başvuran ve idrar kültürlerinde üreme olan 95 hasta dahil edildi. Hastaların tümünde yatış gerektirmeyen hafif/orta şiddetli üriner sistem enfeksiyonu mevcuttu. Hastaların idrar kültürleri antibiyotik tedavisi başlanmadan alındı. Üreyen 97 mikroorganizmanın antibiyotik duyarlılıkları Clinical Laboratory Standarts Institute temel alınarak disk diffüzyon yöntemi ile araştırıldı.

Bulgular:

Çalışmaya dahil edilen 95 hastanın idrar kültürlerinde toplam 97 mikroorganizma izole edildi. En sık izole edilen mikroorganizma ESBL (+) E.coli (n:34, %35) idi. Bunu sırasıyla ESBL (-) E.coli (n:28, %28,9), Enterococcus faecalis (n:11, %11,4), ESBL (-) Klebsiella (n:11, %11,4), ESBL (+) Klebsiella (n:7, %7,2), Enterobactericea (n:3, %3,1), Staf. Saprophyticus (n:2, %2) ve Proteus miirabilis (n:1, %1) izledi (Şekil 1). ESBL (+) E.coli ve Klebsiella suşlarının antibiyoik duyarlılık oranları Tablo 1’de özetlendi.

Sonuç:

ESBL (-) gram negatif mikroorganizmalar geniş antibiyotik duyarlılığına sahip oldukları için birinci basamak sağlık kuruluşlarında reçetelenebilecek tedavi seçenekleri mevcuttur ancak dirençli mikroorganizmalarda seçenekler kısıtlanmaktadır. Kültür imkanının olmadığı birinci basamak sağlık kuruluşlarında ampirik antibiyotik tedavisi düzenlenmesinde hafif enfeksiyonlar için fosfomisin ve nitrofurantoin ön plana çıkarken, orta şiddetli enfeksiyonlarda hastanın böbrek fonksiyon testleri normal sınırlarda ise aminoglikozidler ve trimetoprim/sülfametaksazol reçete edilebilecek uygun antibiyotikler olarak görülmektedir.

Kaynaklar:

1. Yücel Efi, Öz¤enç O, Sivriel A. Üriner sistem infeksiyonlar›ndan soyutlanan E. coli ve Pseudomonas aeruginosa sufllar›n›n
baz› kinolonlara duyarl›l›klar›. 17 Türk Mikrobiyoloji Kongresi,Antalya , 7-10 May›s 1996 Tebli¤ler’de. Türk Mikrobiyol
Cem Derg 1996; 222.
2. Kurutepe S, Sürücüo¤lu S, De¤erli K, Özbilgin A, Özbakkalo¤-
lu B. Üriner sistem ‹nfeksiyonlar›ndan izole edilen gram negatif
bakterilerin çeflitli antibiyotiklere duyarl›l›klar›. ‹nfeks Derg
1998; 12:371-374.
3. Kanwal KK, Heinz E. Urinary tract infection. In: Kher K.K,
Marker SP (ed). Clinical Pediatrics Nephrology. Singapore,
1992; pp 277-323

#118