Pandemide Aile Hekimi Olmak Ya Da Olmamak!

Kübra Uyar, Zafer Cengi̇z Er, Fethi̇ Sada Zekey

Anahtar Kelimeler: aile hekimi, pandemi, birinci basamak

Derleme:

GİRİŞ: Tüm dünyada birçok kişinin ölümüne sebep olan Covid -19 hastalığı, ülkemizde de toplumun büyük bir yüzdesinin virüsle enfekte olmasına ve çok büyük oranda can kaybına neden olmuştur Hastalar için sağlık hizmetlerinin ilk ve kolay ulaşılabilir temas noktası konumunda yer alan aile hekimleri de bu süreçten hem hekim olarak hem de kimi zaman hasta konumunda olarak etkilenen grubun başında gelmektedir.

Aile hekimleri koruyucu sağlık hizmetleri olan gebe,bebek aşılama ve izlemleri, kronik hastalık izlem ve tedavisi, 15-49 yaş izlemleri, hedef nüfusta kanser tarama gibi hizmetleri vermeye devam ederken , Covid nedeniyle riskli grupta yer alıp il dışından gelen 65 yaş üstü bireylerin izlemi, yurtdışından gelen kişilerin izlemi ve Covid pozitif hastalar ve temaslılarını telefonla arayarak evde izlem gibi görevleri üstlenmişlerdir.

Covid 19 pozitif veya temaslı olan kişilere iş göremezlik raporu düzenleme görevi de aile hekimlerine verilmiştir. Bu durum rapor almak için çoğu zaman Covid + kişinin aile sağlığı merkezine gelmesi ve sağlıklı kişilerin de yüksek oranda bulaş riskiyle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Her ne kadar çoğu aile sağlığı merkezi girişinde hastalara triaj uygulanıp, hasta olması muhtemel kişiler izolasyon odasına alınsa da pozitif hastanın sağlıklı kişilerle teması , riski yüksek oranda arttırmaktadır .

Aile hekimleri tarafından düşündürücü olan bir diğer problem telefonla evde izlem amaçlı takip ettikleri hastalar/ temaslılara iş göremezlik raporu düzenlenmesi ve bu durumun ileride yol açabileceği hukuki boyuttur. Türk Ceza Kanunu'na göre hastayı görmeden belge tanzim edilmesi (reçete , rapor vb) görevi kötüye kullanma nedeniyle suç teşkil etmektedir.

SONUÇ: Aile hekimleri birinci basamağın temel görevi olan koruyucu sağlık sağlık hizmetlerini yerine getirmekte, bir yandan da pandemi nedeniyle riskli hasta grubuyla yüzyüze ve telefonla karşı karşıya gelmektedir. Aile hekimliği sisteminin işleyişi açısından bazı konular hekimlerde belirsizlik oluşturup hukuki yönden ileriye dönük kaygı yaratsa da, aile hekimleri pandeminin temel taşı olarak görevlerini en iyi şekilde devam ettirmektedir.

Kaynaklar:

#64