İstanbul’da Yaşayan Üreme Çağındaki Suriyeli Evli Sığınmacıların Kontraseptif Kullanımı Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışları

Pemra Cöbek Ünalan, Tevfik Bayram, Merve Koçak, Essam Bahkali, Heba Khoja, Zahra Al Moabıd, Sadaf Tayyipoğlu, Safanur Üstündağ

Anahtar Kelimeler: mülteci, doğum kontrolü, Istanbul, Suriyeli

Amaç:

Birleşmiş Milletlere göre Suriye savaşından sonra Mart 2019 itibariyle Türkiyedeki Suriyeli mülteci sayısı 3.651.635'i geçmiştir. Göçmenler anne sağlığı, ruh sağlığı ve üreme sağlığı sorunları nedeni ile kırılgan bir gruptur. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı ihtiyacı hassas bir konu olduğundan sığınmacılar arasında en çok ihmal edilen sağlık hizmetlerinden birisidir. Bu çalışmanın temel amacı üreme çağındaki Suriyeli Arap kadın ve erkeklerin kontraseptif yöntemler ve kullanımları hakkındaki bilgilerini ve ihtiyaçlarını değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:

Suriyeli mültecilerin İstanbulda yerleştiği farklı bölgelerde Arapça anket ve Arap veri toplayıcılarla kantitatif tanımlayıcı bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmanın hedef grubu üreme çağındaki (15-49 yaş) evli Suriyeli Arap erkek ve kadınlardır. 373 Suriyeli kadın ve erkek bu çalışmaya katıldı. Data analizinde SPSS programı kullanıldı. Tanımlayıcı analizler ile normal dağılan kategorik veriler için ki-kare , nominal değişkenler için T-testi kullanıldı.

Bulgular:

Suriyeli sığınmacılar aile planlamasında çoğunlukla (%79,3; n:=292) eşleri ile birlikte karar vermeyi tercih ettiler. Suriyeli sığınmacıların en çok bildiği metod oral kontraseptiflerdir (%98.1), en çok kullanılan yöntem ise geri çekmedir (%59.2). Suriyeli sığınmacıların %79,4'ü doğurgan olunan günleri bildiklerini belirtmişlerdir, fakat bu bilgilerine nazaran sadece %48'i riskli günleri doğru olarak beyan edebilmiştir. Katılımcıların %32.9'u doğum kontol yöntemlerini satın almak için market ve eczaneleri tercih etmiştir. Yöntem kullanmayanların %32'si doğum kontrol yöntemlerine nasıl ulaşacağını bilmemektedir. Yöntem kullanmayanların %48.3'ü gelecekte doğum kontrolü kullanmayı düşünmektedir ve kullanmayı hedefledikleri yöntem rahim içi araçtır(%18.0)

Sonuç:

Evli Suriyeli sığınmacı çiftler çoğunlukla aile planlaması ile ilgili kararları beraber almaktadırlar bu nedenle en yaygın olarak kullanıldığı söylenen geri çekme yönteminin başarılı olması ve yeterince bilinmediği ortaya çıkan takvime dayalı yöntemlerin doğru kullanılabilmesi için çiftlerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Kaynaklar:

1-https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli-sayisi
2- Zurriaga O, Martínez-Beneito MA, Galmés Truyols A, Torne MM, Bosch S, Bosser R, et al. Recourse to induced abortion in Spain: profiling of users and the influence of migrant populations. Gac Sanit 2009;23(Suppl 1):57-63. Epub 2009 Nov 25.
3-Early Marriage and Barriers to Contraception among Syrian Refugee Women in Lebanon: A Qualitative Study.Cherri Z, Gil Cuesta J, Rodriguez-Llanes JM, Guha-Sapir D. Int J Environ Res Public Health 2017 Jul 25;14(8):836. doi: 10.3390/ijerph14080836.
4-https://www.unfpa.org/news/among-syrian-refugees-dispelling-myths-about-

#123