Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Obez Kadınlarda Obezitenin Derecesi İle D Vitamini İlişkisi

Nazli Haciağaoğlu, Engi̇n Ersi̇n Şi̇mşek

Anahtar Kelimeler: Obezite, Beden Kitle İndeksi, D Vitamini

Amaç:

Obezite toplum sağlığını tehdit eden en önemli problemlerden birisidir. Toplumda obezite kadınlarda daha sık görülmektedir. D vitamini insan sağlığı için önemli bir vitamindir ve eksikliği ciddi sağlık problemleri ile ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle riskli gruplarda olmak üzere önlenebilir ve tedavi edilebilir olan D vitamini eksikliğinin saptanması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç Aile Hekimliği polikliniğine başvuran obez kadınlarda obezitenin derecesi ile D vitamini düzeyinin ilişkisinin ortaya konulmasıdır.

Gereç ve Yöntem:

Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmamıza Aile Hekimliği polikliniğine başvuran, obez 297 kadın hasta dahil edilmiştir. Hastalar araştırmacı tarafından poliklinikte değerlendirilerek; sosyodemografik bilgileri edinilmiş, antropometrik ölçümleri yapılmış, obezite için rutin laboratuvar tetkikleri yapılmıştır.

Bulgular:

Çalışmaya dahil edilen 297 kadın hastanın yaş ortalaması 44.7±11.7 bulunmuştur. Katılımcıların beden kitle indeksi (BKİ) ortalaması 38.8±6.5 bulunmuştur. Katılımcıların 100 (%33.7)’sinin hafif obez, 86 (%29)’unun orta obez, 93 (%31.3)’ünün morbid obez ve 18 (%6.1)’inin süper obez grupta olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların 199 (%67)’sinde D vitamini eksikliği, 77 (%25.9)’unda D vitamini yetersizliği saptanmıştır. Hafif obez grupta D vitamini ortancası 19.7±9.5 ng/mL, orta derecede obez grupta 17.1±8.6 ng/mL, morbid obez grupta 16.1±9.1 ng/mL, süper obez grupta ise 14.7±6.8 ng/mL saptanmıştır. Obezitenin derecesi arttıkça D vitamini düzeyinin azaldığı izlenmiştir. Obezitenin derecesi ile D vitamini düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0.001). Özellikle süper obez grupta D vitamini eksikliği ve yetersizliği olmayan katılımcı saptanmamıştır. Veriler Kruskal Wallis testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Alt grup analizlerinde Mann Whitney U testi kullanılmıştır.

Sonuç:

Çalışmamızın sonucunda; D vitamini düzeyi ile obezitenin derecesi arasında anlamlı ilişki görülmüştür. Obezite derecesi arttıkça D vitamini düzeyinin azaldığı izlenmiştir. Özellikle riskli grup olan obez hastalarda D vitamini eksikliğinin veya yetersizliğinin tespit edilmesi, D vitamini replasmanının yapılması obezitenin takip ve tedavisinde önemlidir.

Kaynaklar:

1.Nalbant, Ahmet, and Suat Konuk. "Obezite ile D vitamini, C-reaktif protein, hemogram parametreleri ve kan grupları arasındaki ilişki." Ortadoğu Tıp Dergisi 10.1 (2018): 20-25.
2.Atasoy, Volkan, Elif Ateş Altunbaş, and Turan Set. "Fazla kilolu ve obez çocuklarda D vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi." Turkish Journal of Family Practice/Türkiye Aile Hekimligi Dergisi 23.3 (2019).
3.Khosravi, Zahra Sadat, et al. "Effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study." International journal of preventive medicine 9 (2018).
4.Dickerson, Roland N., et al. "Obesity attenuates serum 25-hydroxyvitamin D response to cholecalciferol therapy in critically ill patients." Nutrition 63 (2019): 120-125.
5.Börekçi, Nazire Öncül. "D Vitamini eksikliği ile ilgili güncel bilgiler." The Journal of Turkish Family Physician 10.1 (2019): 35-42.

#28