Kahramanmaraş İli Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarının Erkek Sünneti Konusundaki Bilgi Ve Görüşleri

Hali̇t Aksay, Celal Kuş, Razi̇ye Şule Gümüştakim

Anahtar Kelimeler: erkek sünneti, sünnet endikasyonları, sünnet komplikasyonları, bulaşıcı hastalıklar, HIV

Amaç:

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimlerinin ilk tıbbi temas noktası olması, kişiye özel koruyucu sağlık hizmetleri vermesi nedeniyle sünnet cerrahisi öncesi danışmanlıkta, komplikasyonların yönetiminde ve gerekli durumlarda sevk kararını vermede önemli rol oynar. Bu nedenle sünnet cerrahisi ile ilgili birinci basamak sağlık çalışanlarının yeterli ve doğru bilgiye sahip olmaları gerekir. Bu çalışmada, birinci basamak sağlık çalışanlarının sünnet bilimsel endikasyonları, uygulama şekli, kontrendike olduğu durumlar ve meydana gelebilecek komplikasyonlar hakkındaki bilgi durumlarının ve görüşlerinin güncel literatür eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmamız Kahramanmaraş ili birinci basamak sağlık merkezlerinde çalışan aralarında 36 aile hekimliği uzmanı, 128 aile hekimi, 114 ebe ve 122 hemşirenin bulunduğu toplam 400 sağlık personelinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerimiz literatür taraması sonucu oluşturulmuş toplam 52 sorudan oluşan tek anketimize katılan gönüllü sağlık çalışanlarıyla yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Anketimizde sağlık personellerinin erkek sünneti ile ilgili görüşleri ve bilgi düzeylerini öğrenmek için güncel literatür ışığında oluşturulan sorular mevcuttu. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 21 programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık için p degeri 0,05’in altında ise anlamlı kabul edildi.

Bulgular:

Katılımcılar mesleklerine göre gruplandırıldığında aile hekimliği uzmanlarınının yeni literatür bilgilerine diğer gruplara kıyasla daha hakim oldukları görüldü. Örneğin “Sünnet HIV enfeksiyonuna karşı koruyucudur” ifadesine katılma sıklığı aile hekimliği uzmanlarında %36,1 iken en düşük cevap verme oranı hemşirelerde (%21,3) idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p=0,046). Yine “Sünnet cinsel partnerde serviks kanserine karşı koruyucudur” önermesi için en yüksek doğru cevap oranı aile hekimliği uzmanlarında %41,7 iken ebelerde %35,1 ve hemşireler ise %29,5 idi. Gruplar arasında ki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p=0,008).

Sonuç:

Çalışmamız, birinci basamak sağlık çalışanlarına, sünnet hakkındaki güncel literatür bilgileri de dahil bilgilerin hem teorik hem de pratik eğitimlerle örgün eğitim ve mezuniyet sonrası eğitimlerle verilmesinin gerekliliğini göstermektedir.

Kaynaklar:

Starzyk, E. J., Kelley, M. A., Caskey, R. N., Schwartz, A., Kennelly, J. F., & Bailey, R. C. (2015). Infant male circumcision: healthcare provider knowledge and associated factors. PloS one, 10(1), e0115891.
Srithanaviboonchai, Kriengkrai, et al. "Thai health care provider knowledge of neonatal male circumcision in reducing transmission of HIV and other STIs." BMC health services research 15.1 (2015): 520.
Cankorkmaz, L., Çetinkaya, S., & Köylüoğlu, G. (2011). Pratisyen Hekimlerin Sünnetle İlgili Bilgi Düzeyleri. Balkan Medical Journal, 28(3).
Brito, M. O., Luna, M., & Bailey, R. C. (2010). The feasibility and acceptability of male circumcision among men, women, and health providers of the Altagracia Province, Dominican Republic. AIDS care, 22(12), 1530-1535.
Dévieux, Jessy G., et al. "Knowledge, attitudes, practices and beliefs about medical male circumcision (MMC) among a sample of health care providers in Haiti." PloS one 10.8 (2015): e0134667.

#53