Annelerde Anti-HBs'nin Sıklığı Ve Yenidoğana Transplasental Geçiş Düzeyi

Sevgi Akova

Anahtar Kelimeler: sarılık hepatitb AntiHBs yenidoğan transplesantal geçiş

Amaç:

GİRİŞ-AMAÇ: Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin hepatit B virusu (HBV) ile karşılaşmış olduğu, yaklaşık 400 milyon kişinin ise kronik hepatit B (KHB) olduğu bilinmektedir. Her yıl 500 000-700 000 kişinin HBV infeksiyonu ve/veya ilgili komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) pozitifliği aktif hepatit B infeksiyonunu tamamen geçirmekle ya da aşılanmayla sağlanır. Türkiye'de yapılan çeşitli taramalarda gebelerdeki anti-HBs düzeyi %8.68-%26.4 arasında bulunmuştur. Çalışmamızda gebelerin aşılama ya da enfeksiyonla oluşan anti-HBs pozitifiliği araştırıldı ve transplasental yolla bebeklere geçen anti-HBs'nin ilk 24 saatteki titrasyonları karşılastırıldı.

Gereç ve Yöntem:

GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya doğum sonrası ilk 24 saat içindeki 200 anne ve bunlardan anti-HBs pozitif olan 43 anne ve bebekleri dahil edilmiştir. Alınan venöz kan numuneleri anti-HBs titreleri açısından EIA yöntemi ile incelenmiştir.

Bulgular:

Çalışmamızdaki annelerin yaşları 17-49 arasında değişmekteydi. 43 annede (%21.5) anti-HBs pozitif, 157 annede (%78.5) anti-HBs negatifti. anti-HBs pozitif olan 43 anne bebeği çalışmaya alındı. Bu bebeklerden ilk 24 saatte kan alınarak anti-HBs titrasyonlarına bakıldı. Anne ve bebek titrasyonları karşılastırıldığında aralarında istatistiksel anlamlı bir fark yoktu. Anne ve bebekteki anti-HBs değerleri ortalaması 554, st.d. 618 tü ve lineer korelasyon testi p<0.001 olarak tesbit edildi. Median değerler de birbirine eşitti (%438).

Sonuç:

enidoğanlara maternal anti-HBs'nin transplasental geçişi %100 olarak saptandı.
Ülkemizde postnatal 0.1 ve 6. aylarda Hepatit B aşısı yapılmaktadır ancak aşı şeması tamalanana kadar ki periyottaki infantları korumada, maternal Hbs antikorlarının transplasental geçişi önem arz etmektedir. Son yıllarda yardımcı üreme teknikleri ile çoğul gebeliklerin ve prematüritenin artışı yoğun bakım şartlarının iyileşmesi nedeniyle ileri derece düşük doğum ağırlıklı bebeklerin veya genel durumu aşılanamayacak düzeyde kötü olan bebeklerin yaşam sürelerinin uzaması nedeniyle maternal antikorların koruyuculuğu önem kazanmaktadır. Hepatit B aşısının doğurganlık çağındaki kadınlara uygulanması hem anne hem yenidoğan sağlığı açısından gerekmektedir.

Kaynaklar:

#80