Malignite Tanısı Olan Palyatif Bakım Hastalarımızın Bası Yarası Kültür Sonuçları

Elif Erdoğdu Ceylan, Nagihan Yıldız Çeltek

Anahtar Kelimeler: Palyatif, bası yarası, infeksiyon

Amaç:

Malignite tanısı olan hastalar gerek aldıkları tedaviler gerekse yüksek hospitlizasyon nedeni ile enfeksiyon hastalıklarına yatkındırlar. Bunun üzerine yatağa bağımlılık geliştiğinde bası yeri yaraları sıklıkla oluşmaktadır. Bu yaraların enfekte olması iyileşmesini oldukça zorlaştırmakta ve hastaların hastanede yatış süresini uzatmaktadır. Uzayan hospitalizasyon süresi beraberinde hastane kaynaklı enfeksiyonları getirebilmekte ve içinden çıkılmasını zorlaştıran bir kısır döngü yaratmaktadır.
Çalışmamızda amacımız bası yeri kültür testleri sonuçlarında üreyen bakteriler ile antibiyotik duyarlılıklarını tanımlamak ve gelecekteki hastalarımızda spesifik tedaviyi daha erken dönemde başlanmasını sağlamaktır.

Gereç ve Yöntem:


Eylül 2018-Eylül 2020 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Palyatif Bakım Servisinde yatarak tedavi gören ve malignite tanısı bulunan hastalardan alınan yara yeri kültür testlerinde üreyen bakteriler ve invitro antibiyotik duyarlılıkları retrospektif olarak incelenmiştir. Üreme olmayan testler çalışma dışı bırakılmıştır.Veriler sonucunda duyarlılık yüzdeleri hesaplanmıştır.

Bulgular:

Çalışmaya 27 hasta dahil edilmiştir. Bunların 11'i kadın, 16'sı erkekti. Yaş ortalamaları 68,3 'idi. Bu hastaların 6 (%22)'sının mide kanseri, 4 (%15)'ünün kolon kanseri, 3'ünün meme kanseri, 3'ünün akciğer kanseri tanıları mevcuttu. 12 hastanın bası yarası sakrumda, 5 hastanın topukta, 4 hastanın scapulada idi. Çalışmaya alınan 27 hastanın kültür sonuçlarında 34 üreme incelendi. Bunların 21'i gram(-), 13'ü gram(+) olarak tespit edilidi. En sık görülen gram(-) bakterilerden en sık görülenler Escherichia coli (E.coli) ve Klebsiella pneumoniae iken gram (+) bakterilerden ise Enterococcus spp en sık görülmüştür. Gram(+) bakterilerin tamamı daptomisin, teikoplanin, vankomisin ve imipenem duyarlı idi. Siprofloksasine % 38 dirençli oldukları tespit edildi. Gram(-) bakterilerin tamamının kolistin duyarlı olduğu tespit edilidi. Yine gram (-) bakterilerin %14'ü ertapenem ve imipenem dirençli iken, %24'ü gentamisin direçliydi.

Sonuç:

Yara yeri enfeksiyonları erken dönemde duyarlı antibiyotikler ile tedavisine başlandığında ve yeterli bakım sağlandığında iyileşebilmektedir. Bu da hastaların hastanede yatış süresini oldukça kısaltmaktadır. BU ve buna benzer çalışmalar sayesinde hastalara başlanan ampirik antibiyotik seçimlerinde duyarlı oldukları antibiyotiklerin seçimi kolaylaşmaktadır.

Kaynaklar:

#45