Metastatik Akciğer Kanserli Bir Hastada Başarılı Sigara Bıraktırma ve Takip

Kamile Marakoğlu, Zeynep Ebru Şener, Orhan Önder Eren

Anahtar Kelimeler: sigara, akciğer kanseri

Giriş:

Bu bildiride önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımının gelişme riskini arttırdığı akciğer kanserini, yol açtığı komplikasyonları ve sigara bırakmanın önemini anlatmayı hedefledik.

Olgu:

76 yaşında erkek hasta son 2 aydır mevcut bel ağrısı sebebiyle dış merkezde beyin ve sinir cerrahisi polikliniğine başvurmuş.Yapılan fizik muayene, tetkik ve görüntülemeler sonucunda hastaya lomber disk hernisi konulmuş.Hastaya operasyon planlanmış, operasyonda kemik dokuda daha yumuşak ve renk olarak farklı olan alandan biyopsi alınmış, sonucu primeri akciğer kaynaklı küçük hücreli karsinom metastazı olarak raporlanmış.Sonrasında çekilen PET-BT’de yaygın metastaz(akciğer-karaciğer-kemik)olması üzerine hasta S.Ü.Tıp Fakültesi Onkoloji polikliniğine başvurmuş.Toraks BT’sinde bilateral en büyükleri 38x23mm lenfadenopatiler, sol akciğer alt lob süperior segment santralinde 44x36mm, düzensiz sınırlı ve spiküler uzanımları olan kalsifikasyon içeren kitle lezyonu, sağ akciğer üst lob anterior segmentte 9.5mm kalsifik, 5mm nonkalsifik nodül izlenmiştir.Karaciğer de birkaç adet metastaz lehine hipodens nodüler kitle izlenmişti. Hastanın beyin MR’ında her iki serebral parankimde metastaz saptanmıştı.Hasta polikliniğimize sigara bırakma amacıyla yönlendirildi.Hastanın 55paket/yıl sigara içme öyküsü vardı.Hasta sigara içmeye 25 yaşında başlamış.Hastanın daha önce toplamda 7 yılı bulan 3 ayrı sigara bırakma dönemi olmuş.Hastanın özgeçmişinde mesane kanseri, hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabetes mellitus, KOAH, koroner arter hastalığı ve yeni tanı metastatik akciğer kanseri vardı. Hasta değerlendirilmesinde Fagerstrom nikotin bağımlılık puanı 7 olarak hesaplandı.Hastaya mevcut hipertansiyon ve koroner arter hastalığı nedeniyle nikotin replasman tedavisi, beyin metastazı nedeniyle de vareniklin ve bupropion tedavisi kontraendike olması nedeniyle farmakolojik tedavi öncelik olarak düşünülmedi.Bilişsel davranış terapisi eşliğinde sigara azaltılarak bıraktırıldı.Hasta 2.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ay takiplerinde sigara içmiyordu.Hasta takibinin 9.ayında, başarılı olarak devam etmektedir.

Sonuç:

Gerek tanı gerekse tedavi aşamasında sigaranın bırakılması akciğer kanserine bağlı yaşam süresini uzatmaktadır.Kanserli hastaların tedavi aşamasında sigarayı bırakması, tedavinin etkinliğini arttırmakta, tedavi süresince daha kaliteli yaşam sağlamakta ve yaşam süresini uzatmaktadır.Bu yüzden risk grubundaki hastaların tespit edilmesi sağlık taramaları için ilgili doktorlara yönlendirilmesi ve her ne zaman olursa olsun hastaların sigara bırakması önerilmektedir.

Kaynaklar:

Mills E, Eyawo O, Lockhart I, et al. Smoking cessation reduces postoperative complications: a systematic review and metaanalysis. Am J Med 2011;124:144-54.
Özlü T, Bülbül Y. Smoking and lung cancer. Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2005; 53(2): 200-209
Jaklitsch MT, et al. The American Association for Thoracic Surgery guidelines for lung cancer screening using low-dose computed tomography scans for lung cancer survivors and other high-risk groups. J Thorac Cardiovasc Surg. 2012 Jul; 144(1):33-8.

#17