Tıbbi Sekreterlerin Kas İskelet Sistemi Sorunlarının Değerlendirilmesi

Umut Gök Balcı, Başak Yiğit

Anahtar Kelimeler: kas iskelet sistemi hastalığı, ofis çalışanı, tıbbi sekreter

Amaç:

Çalışmanın amacı tıbbi sekreterlerin kas iskelet sistemi sorunlarını değerlendirmek ve bu sorunların ilişkili olabileceği durumları belirlemektir

Gereç ve Yöntem:

Araştırmaya İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışan 182 tıbbi sekreter dahil edildi. Katılımcıların yaş, cinsiyet, tıbbi sekreter olarak çalışma yılı, haftalık egzersiz düzeyi, ek hastalık varlığı ve düzenli ilaç kullanımı değerlendirildi. Kas iskelet sistemi hastalıklarını değerlendirmek için Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire anketi Türkçe versiyonu uygulandı. Anketler katılımcılara yüz yüze görüşülerek uygulandı.

Bulgular:

Tıbbi sekreterlerin herhangi bir vücut bölgesinde kas iskelet sistemi rahatsızlık sıklığı % 90,1 oranında belirlendi. En sık sırt (%66,5), boyun (%62,1) ve bel (%61) bölgelerinde görüldüğü saptandı. Sosyodemografik özelliklerin toplam Cornell skoru ile ilişkisi incelendiğinde kadın cinsiyetin ve ek hastalık varlığının toplam Cornell skoru ile anlamlı ilişkisi bulundu (p<0,05), yaş, tıbbi sekreter olarak çalışma yılı, haftalık egzersiz düzeyi ve düzenli ilaç kullanımı ile ilişki saptanmadı. Kas iskelet sistemi sorunlarının en çok görüldüğü sırt, boyun ve bel bölgelerinin Cornell skorları ile sosyodemografik veriler arasındaki ilişki incelendiğinde, sırt bölgesinin Cornell skoru cinsiyet, haftalık egzersiz düzeyi ve ek hastalık varlığı ile ilişkili saptandı (<0,05). Boyun ve bel bölgesi ise cinsiyet ve ek hastalık varlığı ile ilişkili bulundu (<0,05).

Sonuç:

Tıbbi sekreterlerde kas iskelet sistemi hastalıkları en sık omurgada (sırt, boyun ve bel) görülmüştür. Kadınlarda erkeklere oranla kas iskelet sistemi rahatsızlığının daha çok görüldüğü, ek hastalık varlığının kas iskelet sistemi sorunları ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Tıbbi sekreterlerde kas iskelet sistemi sorunları oranı yüksek bulundu ve bu durumun tıbbi sekreterlerin ergonomik koşullarının uygunsuzluğuna ve çalışma saatlerinin uzunluğuna bağlı olduğu düşünüldü.

Kaynaklar:

1. Özcan E, Esmaeilzadeh S, Bölükbaş N. Bilgisayar kullananlarda mesleki kas iskelet hastaliklarindan korunma ve ergonomi. Evaluation. 2007;36:41.
2. Buckle PW, Devereux JJ. The nature of work-related neck and upper limb musculoskeletal disorders. Appl Ergon. 2002;33(3):207–17.
3. Durant C, Filacchione L, Gullo R, University C. Office Ergonomics Manual. 2006.
4. Madeleine P, Vangsgaard S, Andersen JH, Ge H-Y, Arendt-Nielsen L. Computer work and self-reported variables on anthropometrics, computer usage, work ability, productivity, pain, and physical activity. BMC Musculoskelet Disord. 2013;14(1):226.
5. Asiye GÜL, ÜSTÜNDAĞ H, KAHRAMAN B, PURİSA S. Hemşirelerde Kas İskelet Ağrılarının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilim ve Meslekleri Derg. 1(1):1–10.

#120