COVID-19 hastalığı seyrine yaş ve komorbid durumların etkisi; Antalya’da pandeminin ilk üç ayı

Remziye Nur Eke, Mehmet Özen, Seren Taşkın, Özge Abacı Bozyel

Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-CoV-2, geriatrik hastalar, komorbidite

Amaç:

Bu araştırmada; Antalya ilinde laboratuvar testleri ile konfirme edilmiş COVID-19 hastalarının demografik özelliklerinin, klinik seyirlerinin, tedavi ve sonuç verilerinin yaşa ve komorbid hastalıkların varlığına göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Retrospektif, tanımlayıcı çalışmaya 16.03.2020 tarihi ile 15.06.2020 tarihleri arasında Antalya ilinde revers-transkritaz polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile COVID-19 tanısı konan 438 hasta dahil edildi. On sekiz yaş altında olan, eksik verileri olan ve özel hastanelerden hizmet alan hastalar çalışma dışı bırakıldıktan sonra 311 hasta ile çalışmaya devam edildi. Hastalar 65 yaş altı ve üzeri, kronik hastalıkları olan ve olmayan, yoğun bakım ünitesine yatışı olan ve olmayan şeklinde gruplara ayrılarak demografik özellikleri, klinik seyirleri, tedavi ve sonuç çıktıları açısından karşılaştırıldı.

Bulgular:

Çalışmaya SARS-CoV-2 revers-transkritaz polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile COVID-19 tanısı alan 311 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 47,48±18,08 (min: 18, maks: 94) yıldı ve 252 hasta (%81) 65 yaş altında, 52 hasta (%19) 65 yaş üzerindeydi. Hastaların %45’i kadın, %55’i erkekti. Geriatrik hastalarda non-geriatrik hastalara göre komorbid hastalıklar; hipertansiyon (p<0,001), diabetes mellitus (p=0,010), kronik akciğer hastalıkları (p=0,001) ve kardiyovasküler hastalıklar (p<0,001) anlamlı daha sık görülmekteydi. Altmış beş ve üzeri yaş hastalar ile komorbiditesi olan hastalarda sırasıyla <65 yaş ve komorbiditesi olmayan hastalara göre dispne, pozitif akciğer bilgisayarlı tomografi bulguları, hastanede yatış süresi, yoğun bakım ünitesinde yatış oranı ve mortalite anlamlı artmıştı. Geriatrik hastalar ile komorbiditesi olan hastaların tedavisinde oseltamivir, favipiravir, levofloksasin anlamlı olarak daha çok kullanılmıştı. Altmış beş ve üzeri yaşta olmak hem yoğun bakım ünitesine yatış hem de mortalite için risk faktörü olarak tespit edildi.

Sonuç:

Sonuç olarak; 65 ve üzeri yaşta ve/veya komorbiditesi olan COVID-19 hastalarında yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite artmaktadır. SARS-CoV-2’nin özellikle bu hasta grubuna yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin alınması gerektiği açıktır.

Kaynaklar:

#101