İntraduktal papiller müsinöz neoplazm birinci basamakta tanınır mı?

Işilay Gedi̇k Teki̇nemre, Burcu Kayhan Tetik

Anahtar Kelimeler: İntraduktal papiller müsinöz neoplazm, birinci basamak, karın ağrısı

Giriş:

Radyolojik görüntüleme sıklığının artması ile pankreatik kistik lezyonlara tanı konulma sıklığı da artmıştır. Pankreatik kistik lezyonlar içinde en sık görüleni intraduktal papiller müsinöz neoplazm (IPMN)’ dır. IPMN düşük dereceli displaziden invaziv karsinoma kadar geniş bir spektrumda yer alan pankreasın kistik tümörlerindendir. Kaynaklandığı yere göre ana kanal, yan dal ve karışık tip olarak sınıflandırılır ve tedavisi cerrahidir.

Olgu:

Altmışiki yaşında erkek hasta halsizlik ve tekrarlayan karın ağrısı şikayeti ile polikliniğe başvurdu. Hastanın hipertansiyon ve benign prostat hiperplazisi dışında bilinen hastalığı yoktu. 50 paket/yıl sigara öyküsü vardı. Fizik muayenede derin palpasyonda sol üst kadran ağrısı dışında bulguya rastlanmadı. Laboratuvar tetkiklerinde hemogram, biyokimya ve idrar tetkiklerinde anormal bir değere rastlanmadı. Hastanın ultrasonografisi normal olarak değerlendirildi. Hastaya çekilen bilgisayarlı tomografi görüntülemesinde pankreas baş kesiminde yaklaşık 3 cm boyutlarında multilobule kistik lezyon (IPMN) saptandı. Hasta tedavisinin yapılması için genel cerrahi polikliniğine yönlendirildi. Orada yapılan değerlendirmede 6 ay ara ile MR görüntüleme ile Ca 19-9 takibi önerildi. Takiplerinde hastanın şikayetleri değerlendirilip genel fizik muayenesi yapılmakta ve genel cerrahi hekimleri ile koordineli hareket edilmektedir.

Sonuç:

IPMN invaziv karsinoma neden olabilen ve acil tedavi gerektirebilen bir hastalık olması nedeniyle erken tanısı prognoz için oldukça önemlidir. Birinci basamakta nadir görülmesine rağmen, erken tanındığında kişinin yaşam şansını çok değiştireceğinden olgumuzu paylaşarak farkındalık yaratmak istedik.

Kaynaklar:

Tanaka M, Fernández-Del Castillo C, Kamisawa T, Jang JY, Levy P, Ohtsuka T, Salvia R, Shimizu Y, Tada M, Wolfgang CL. Revisions of international consensus Fukuoka guidelines for the management of IPMN of the pancreas. Pancreatology. 2017 Sep-Oct;17(5):738-753. doi: 10.1016/j.pan.2017.07.007. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28735806.
Aronsson L, Marinko S, Ansari D, Andersson R. Adjuvant therapy in invasive intraductal papillary mucinous neoplasm (IPMN) of the pancreas: a systematic review. Ann Transl Med. 2019 Nov;7(22):689. doi: 10.21037/atm.2019.10.37. PMID: 31930090; PMCID: PMC6944598.
Buscail E, Cauvin T, Fernandez B, Buscail C, Marty M, Lapuyade B, Subtil C, Adam JP, Vendrely V, Dabernat S, Laurent C, Chiche L. Intraductal papillary mucinous neoplasms of the pancreas and European guidelines: importance of the surgery type in the decision-making process. BMC Surg. 2019 Aug.
Özsoy, M., Ahmet, B. A. L., Celep, B., Özkeçeci, T., Kacar, E., Gönül, Y., & Arıkan, Y. (2014). Pankreasın Intraduktal Papiller Musinöz Neoplazileri: Olgular Eşliğinde Lirteratüre Genel Bakış. Bozok Tıp Dergisi, 4(2), 59-63.

#62