Aile Hekimlerinin Kılavuzları Kullanım Tutum Ve Davranışları

Züleyha Güler Memi, Serdar Öztora, Hamdi Nezih Dağdeviren

Anahtar Kelimeler: aile hekimi, aile hekimliği uzmanı, kılavuz, birinci basamak, kanıta dayalı tıp

Amaç:

Kanıta dayalı tıp uygulamalarının somut hali olarak tanımlanan kılavuzlar klinik uygulamalardaki farklılıkların sağlık hizmeti kalitesini etkilemesi ve sunulan sağlık hizmetini zora sokabilme riskine karşı bu farklılıkların azaltılmasında büyük rol alırlar. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin çeşitliliği nedeniyle kılavuzların diğer uzmanlık alanlarına göre aile hekimleri için ayrıca önemli olduğu söylenebilir. Çalışmamız; aile hekimlerinin kanıta dayalı tıp hakkındaki görüşlerini, kılavuzları kullanım ve ihtiyaç durumunu araştırmak, kılavuz kullanımına dikkat çekmek, ulaşılan bilgiler ışığında konuya ilişkin çözüm önerileri oluşturmak amacıyla planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Aile hekimliğinde kılavuzların kullanımını Edirne il merkezi örneği üzerinden araştıran kesitsel ve tanımlayıcı bir anket çalışmasıdır. Veriler çalışmaya katılmayı kabul eden 52 aile hekiminden anket çalışması yoluyla toplanmıştır. Anket toplam 33 sorudan oluşmaktadır. Katılımcıların sosyodemografik verileri, kılavuz kullanım durumları ve kılavuzlar hakkındaki görüşlerini araştıran sorular içermektedir.

Bulgular:

Katılımcıların %46,2’ si kadın (n=24), %53,8’ i erkek (n=28) ve yaş ortalamaları 46,23 ± 5,99 idi. Katılımcıların %40,38’ i kılavuz kullandığını ifade etmiştir (n=21). Kılavuz kullanmama nedenleri arasında ilk sırada uzun ve detaylı olması yer almaktadır (% 30,77). Aile hekimliği uzmanlarının kılavuz kullanma oranları daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p= 0,022). Akademik çalışma yapan hekimlerde kılavuz kullanım oranı daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,005). Hekimlerin en sık kullandıkları kılavuzlar arasında hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara yönelik kılavuzlar ve Sağlık Bakanlığı’ nın izlem kılavuzları yer almaktadır. Katılımcılar kılavuzlarda birinci basamak yaklaşımının ön planda olması gerektiği ifadesine en yüksek oranda katılmışlardır (%78,8, n=41).

Sonuç:

Hekimlerin kılavuz kullanmalarını artırmak amacıyla mesleki gelişimleri için vakit ayırabilecekleri çalışma düzeninin oluşturulması, kılavuzlara erişimlerinin kolaylaştırılması, sık karşılaşılan konularda birinci basamağa yönelik kılavuzların oluşturulması, mevcut kılavuzların bu yönde güncellenmesinin desteklenmesi faydalı olacaktır.

Kaynaklar:

#106