Üniversite Öğrencilerinde COVİD-19 Pandemi Döneminde Kısıtlı Sosyal Hayatın Fiziksel Aktivite ve Beslenme Davranışları Üzerine Etkisi

Sedef Duran

Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi,öğrenci,sosyal hayat

Amaç:

Devam etmekte olan COVİD-19 pandemi döneminde bireylere düşen sorumluluklar özellikle sağlıklı bir hayat tarzını seçmek, bol miktarda meyve ve sebze tüketmek, egzersiz yapmak, kilo kontrolünü sağlamaya çalışmak, düzenli ve yeterli uyku için çaba göstermektir. Böyle olağan dışı durumlarda toplumda önemli bir kesimi oluşturan genç erişkin bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili davranışlarının nasıl etkilendiğini araştırmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Gereç ve Yöntem:

Araştırma, 01.06-01.07.2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, anket yapmayı kabul eden 233 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada genel bilgiler, antropometrik ölçümler, fiziksel aktivite durumları, beslenme alışkanlıkları ve sıvı tüketimleri ile ilgili online anket uygulanmıştır.

Bulgular:

Çalışmadaki 233 öğrencinin %67,4’ü kadın, %32.6’sı erkek olup yaş ortalamaları 21,6’dır. Pandemiden önce %46,8’i yurt/apartta ve %15’i ise ailesiyle evde kalmaktadır. Pandemi sonrasında ise %85’i aile ve akraba ile evde kaldıklarını belirtmişlerdir. Pandemiden önce %30,4’ü öğün atlamazken, bu oran pandemiden sonra %39,9’dur. Pandemiden önce öğrencilerin %88’i besin takviyesi kullanmazken, pandemiden sonra öğrencilerin %87,6’sı takviye besin kullandığını söylemektedir. Pandemiden önce %46,8 sağlıklı beslendiğini düşünürken, sonrasında bu oran azalarak %43,8’e düşmüştür. %47,2 sinin günlük abur-cubur tüketiminin arttığını söylemektedir. Pandemi öncesine göre sonrasında öğrencilerin su tüketimlerinin arttığı saptanmıştır. Pandemi döneminde kahve ve çay tüketiminin arttığı bulunmuştur. Katılımcıların %76,8’inde salgın süresince evde yemek pişirme sıklığı artmıştır. Pandemi döneminde öğrencilerin %67,8’i dışarı çıkmıştır. Salgın döneminde öncesine göre, telefon/bilgisayar/tablet gibi elektronik aletlerin kullanım süreleri bireylerin %58,8’inde artmıştır. Öğrencilerin %70.4’ünün pandemi döneminden önce sporları yaptıkları saptanırken, pandemi döneminde bu oran aynı kalmıştır. Pandemi döneminde düzenli uyku oranı öğrencilerin %49,4’ünde artarken, %19,3’ünde azalmış ve %31,3’ünde değişmemiştir. Salgın döneminde uzaktan eğitim gören öğrencilerin %50,6’sı bu durumu faydalı bulmazken, %23,2’si kararsız kalmış ve %26,2’si faydalı bulmuştur.

Sonuç:

Covid-19 pandemisinin öğrencilerin yaşam tarzı üzerine olumsuz etkilerinin yanında olumlu etkilerinin de olduğu tespit edilmiştir.

Kaynaklar:

#21