Bir İnfektif Endokardit Olgusu

Deniz Şerife Cebeci, Erkut Etçioğlu, Büşra Özoğlu

Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler: İnfektif endokardit, mortalite, kan kültürü

Giriş:

İnfektif endokardit(İE) 2-7/100.000 oranında görülen mortalitesi ve morbiditesi yüksek kalp ve kalp kapakçıklarının iç yüzeyini döşeyen endokardiyumun inflamasyonudur. Hastalık tedavi edildikten sonra mortalite oranları yüksek seyretmektedir. Bunun nedeni olarak enfeksiyonun tekrarlaması veya kalp yetmezliği gibi İE komplikasyonları olduğu gösterilmiştir. Hastalığın nadir görülmesi ve tanısının genellikle ekartasyon ile konması nedeniyle teşhis süresi uzun sürebilmektedir.
Biz bu olgumuzda ateş semptomuyla gelen hastada infektif endokardit tanısına yaklaşımı değerlendirdik.

Olgu:

Altmışyedi yaşında erkek hasta 4 aydır ara ara ateş, kilo verme, halsizlik , eklem ağrısı ve boğaz ağrısı şikayetleriyle tarafımıza başvurdu. Hastaya dış merkezde ara ara antibiyoterapi verilmiş. Fizik muayenede vitalleri stabil olan hastada boğazda hiperemi ve eklemlerde hassasiyet haricinde ek patoloji izlenmedi. Dış merkez batın USG de HSM saptanmamış olup, her 2 böbrekte kortikal kist izlenmişti. Dış merkez endoskopi antral gastrit, kolonoskopi sigmoid kolonda hiperemik alanlar olarak yorumlanmıştı. Yapılan kan tahlilinde sonuçlar; hg: 8,4 g/dl, WBC:5970mm3, platelet:148bin mm3, C reaktif protein:7,2 mg/dl, sedimentasyon:64 mm/saat. Hastada kronik hastalık anemisi düşünüldü. Kan kültüründe Streptococcus sanguis ve Enterococcus Faecium izlenen hastanın tekrarlanan fizik muayenesinde 2/6 pansistolik üfürüm saptandı. Hastanın enfeksiyon hastalıkları konsültasyonu neticesinde ampirik olarak 4*1500 mg ampisilin+sülbaktam intravenöz(IV) başlandı. Ekokardiyografide mitral kapakta ve aort kapağında vejetasyonlar izlendi. İE tanısı ile hastanın tedavisine vankomisin 4*500 mg IV ve gentamisin 3*80mg IV eklendi.4 haftalık antibiyoterapi sonrası vejetasyon boyutlarında küçülme olmayan hasta opere edildi.

Sonuç:

İnfektif endokardit hastalığı nadir görülür ancak mortalitesi yüksektir. Ülkemizde gelişmiş ülkelere göre tanı alan yaş grubu daha gençtir. Tanı sürecinin uzunluğu ile birlikte tedavi süreci de uzundur. İE tanısı Modifiye Duke tanı kriterlerine göre konulmaktadır(tablo). Tanı 2 majör kriterinin pozitifliği ile konuldu. Kültür negatif İE vakalarının yönetimi özellikle zordur. Bu durum hastanede yatış süresini daha da uzatmaktadır. Hastanın tedaviye uyum sürecini de zorlaştırmaktadır. Ateş yüksekliği olan hastada özellikle kardiyak oskültasyonu, eklem şikayetlerini ayrıntılı değerlendirip İE tanısı mutlaka akılda bulundurulmalıdır.

Kaynaklar:

#29